Tutorial: Oogje maken aan nietstift of kettelstift

Vorige Artikel 10 van 40 Volgende

Kettelen: Hoe maak je een mooi rond oogje aan een kettelstift of nietstift

 

Benodigdheden (klik aan om direct naar de artikelen te gaan):

 

Laten we eerst beginnen met een uitleg over de nietstift en de kettelstift en het verschil daar tussen. Op de bovenstaande foto zie je links een nietstift en rechts een kettelstift. De nietstift heeft een uiteinde die zorgt dat de kraal stopt en niet van de stift af kan glijden (mits het gat in de kraal klein genoeg is) in dit geval is het uiteinde een plat plaatje wat aan het einde op de nietstift zit gesoldeerd, soms is het ook een bolletje of een sierlijker object zoals bijvoorbeeld een bloemetje.  Je kunt met behulp van een nietstift van een kraal een hangertje of bedeltje maken.

De kettelstift heeft aan het einde een oogje. Hiermee kun je bijvoorbeeld een bedeltje of iets anders onderaan de kettelstift hangen, maar je kunt het oogje ook gebruiken om meerdere kettelstiften aan elkaar te verbinden zodat je een ketting creëert met leuke kralen die je op de kettelstift hebt geregen.

Is je kettel of nietstift krom? Geen probleem, die buig je snel weer recht, eventueel met behulp van je platbektang.  Je kunt ook gebogen kettel of nietstiften dus gewoon gebruiken.

 

Op deze foto's werk ik met een bloemkraal en een seedbead kraal. Maar je kunt allerlei kralen gebruiken of een combinatie van meerdere kralen. Net wat je zelf wilt.

Rijg de kralen die je wilt gebruiken op een nietstift

 

Nu gaan we een oogje aan de nietstift  maken. Pak met je rondbektang de nietstift vlak boven de kraal vast.

 

Buig met behulp van duim of wijsvinger een knikje in de nietstift, zodat het buigt en een haakse bocht maakt tussen de twee punten van de rondbek tang.

 

Blijf de nietstift met je tang vasthouden en buig nu met duim en wijsvinger het uiteinde van de nietstift over de bovenste punt van je rondbektang heen.

 

Je nietstift ziet er nu zo uit zoals op de foto, je ziet dat er al een mooie ronding ontstaat.

 

Het omgebogen stuk is soms te lang om een mooi oogje mee te maken. Knip het teveel van je nietstift af met je zijknipschaar, ter hoogte waar de seed beed ongeveer zit, hier begint ook je ronding van je oogje, zorg dus dat je alleen het overtollige afknipt wat na de zojuist gemaakte ronding begint.

 

Knip op zo’n manier dat je het oogje goed kunt sluiten zonder dat het tekort is afgeknipt, een teveel kun je altijd nog iets afknippen, een tekort kun je niet veel meer mee. Houd hier rekening mee als je het overtollige draad van je nietstift afknipt.

 

Maak nu de rest van het oogje mooi rond terwijl je tegelijkertijd de opening netjes dicht buigt met de ronding mee.

 

Het oogje moet goed aansluiten op de nietstift zodat er geen kiertjes meer zitten. Een mooi rond oogje ziet er zo uit zoals op bovenstaande foto. Vaak lukt het niet direct om mooie ronde oogjes te maken, maar hiervoor geldt:  oefening baart kunst! Je gaat als je dit vaker doet vanzelf steeds mooiere oogjes maken en vanzelf door krijgen hoe jouw oogje mooi rond wordt. Oogjes die niet mooi rond zijn kun je ook gewoon gebruiken, het belangrijkste is dat ze goed sluiten en voldoende ruimte hebben om ergens aan te kunnen bevestigen.

 

 

 

© Alle rechten op de tekst en de foto’s in dit patroon zijn van Xitin Beads & Jewelry! Dit mag niet zonder toestemming van Xitin Beads & Jewelry worden vermenigvuldigd, verspreidt of gereproduceerd.

Onze webshop staat graag voor je klaar.  We bieden een ruim assortiment van meer dan 7600 mooie en betaalbare producten om nog meer prachtige zelfgemaakte sieraden mee te maken, of zelf bedachte varianten op het sieraad in deze tutorial.

 

©September-2019

 

Veel plezier ermee!

 

Liefs,

Annemiek

www.xitinbeads.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestellingen worden op werkdagen zo snel mogelijk nadat deze binnen zijn gekomen verwerkt en verzonden. Op ma, di, do en vrij voor 12:00 uur besteld wordt dezelfde werkdag verzonden.

Levering uit voorraad, géén dropshipping! Dus snellere levering en betere kwaliteit!

Onze klanten beoordelen ons met een gemiddeld cijfer van 9,4 uit ruim 1400 beoordelingen

 We letten er bij inkoop op dat metalen artikelen nikkel, cadmium en loodvrij zijn.

 Mogelijkheid om achteraf te betalen met Klarna

Gratis verzending van bestellingen boven € 50,00 binnen Nederland

Voor Belgie en Duitsland geldt gratis verzending van bestellingen boven € 100,00

 Keuze voor aflevering op postnl locatie in je buurt

Ruim assortiment van meer dan 7000 artikelen

Betaalbare en eerlijke prijzen

Leverancier van vele bekende merken

Herroeping van je bestelling binnen 14 dagen

Vaste kortingen (zie footer)

 Handige Do It Yourself video's via ons YouTube kanaal

© 2009 - 2021 Xitin Beads & Jewelry | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel